Tagtik

Belgen eten veel te veel vlees

De Belg eet te veel vlees. Dat staat te lezen in een nieuw rapport door Greenpeace over de impact van de vleesconsumptie op de klimaatopwarming.

Gemiddeld eet de Belg zo'n 770 tot 980 gram vlees per week. Dat is 2 tot 2,5 keer meer dan de aanbevolen 400 gram.

Slechts 10 procent van de bevolking zou de officiële aanbevelingen respecteren. Zelfs bij kinderen tussen 3 en 13 jaar is de consumptie van dierlijke eiwitten bijna dubbel zo groot dan nodig.

Nochtans heeft minder vlees eten alleen maar voordelen, aldus Greenpeace. Zowel op vlak van gezondheid, milieu, klimaat en dierenwelzijn. De landbouwsector heeft namelijk een hoog aandeel in de totale uitstoot van broeikasgassen.

Uit rondvraag bij de bevolking blijkt echter dat de Belg wel degelijk begaan is met hun vleesverbruik. Zo zegt 66 procent hun vleesconsumptie te willen verminderen, terwijl 60 procent dat al deed in de laatste vijf jaar.

Volgens Sébastien Snoeck, expert Landbouw en Veeteelt bij Greenpeace, moet de hele voedselketen hertekend worden. De overheden blijven de industriële veeteelt massaal subsidiëren, waardoor deze steeds meer produceert. Boeren die zich toeleggen op de biologische landbouw verdienen volgens hem meer steun.

Greenpeace lanceert een internationale campagne met als doel om tegen 2050 zowel de productie als de consumptie van vlees te halveren. Op die manier zou de uitstoot van broeikasgassen met 64% afnemen, en toch zou er voldoende voedsel beschikbaar worden gemaakt voor 2 miljard extra mensen.

De beslissing over wat op ons bord ligt, is één van de machtigste wapens die we hebben om de strijd tegen de klimaatopwarming aan te gaan.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren