Tagtik

Club Brugge bestrijdt racistische fans

Vorige zondag maakten supporters van voetbalclub Club Brugge apengeluiden richting Charleroi-speler Francis N’Ganga. De Brugse fans riskeren nu een stadionverbod voor deze gruwelijke uiting van racisme.

De 32-jarige Franse Congolees Francis N’Ganga maakte scheidsrechter Wim Smet in de tweede helft zelf attent op de racistische spreekkoren die uit de tribunes kwamen. De scheids gaf de Brugse afgevaardigde meteen de opdracht om dit racisme te laten stoppen. Nadat de speaker in het Jan Breydelstadion de supporters vroeg om erme te stoppen, waren de apengeluiden niet meer te horen.

De Charleroi-verdediger is niet te spreken over het voorval. "Diezelfde fans die apengeluiden maken, staan wel het shirt van Wesley of Diaby te vragen. De middeleeuwen zijn toch voorbij, niet?". Ook al beslisten de Charleroi-verdediger en zijn club om geen klacht in te dienen, besloot Club Brugge om zijn volledige medewerking te verlenen aan de identificatie van de daders. Zo gaat de West-Vlaamse club samen met de politie videobeelden analyseren om de racistische fans te identificeren en te bestraffen. De supporters die herkend worden, riskeren een stadionverbod. Ook heeft de politie het recht om supporters door te sturen naar de voetbalcel van FOD Binnenlandse Zaken, waardoor het stadionverbod strenger kan worden of er zelfs nog zwaardere straffen opgelegd kunnen worden.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren