Tagtik

CM maakt doktersbezoek goedkoper

De Christelijke Mutualiteit contacteerde de voorbije twee jaar bijna 150.000 leden omdat ze mogelijks recht hadden op een verhoogde tegemoetkoming. Op basis van de gegevens van de fiscus werden de leden actief aangeschreven en opgebeld.

Door deze succesvolle actie kan vijftien procent van hen nu goedkoper naar de dokter. Dit is zeer belangrijk want vaak is de kostprijs voor deze mensen nog een drempel om bijvoorbeeld naar de tandarts of kinesitherapeut te stappen. Bij de huisarts betalen ze maar één euro meer, in plaats van vier. Ook bij andere artsen en bij de apotheker en in het ziekenhuis verminderd hun persoonlijk aandeel. Een ander voordeel van deze verhoogde tegemoetkoming is dat deze mensen ook voor het openbaar vervoer een korting kunnen krijgen en goedkoper kunnen telefoneren.

Veel mensen met een laag inkomen weten niet dat ze recht hebben op deze hogere tussenkomst. Om die reden startte het christelijk ziekenfonds twee jaar geleden de campagne. "De mensen kregen een brief om een onderzoek naar hun inkomen te starten", vertelt de voorzitter van CM, Luc Van Gorp. Want de fiscus weet niet alles en de gegevens die werden doorgegeven dateren van twee jaar geleden en zijn dus verouderd.

Uit een onderzoek van de Universiteit Antwerpen blijkt dat er drie keer meer mensen dan vroeger dit statuut kregen, toen er nog niet zo'n gerichte campagne werd gehouden. Het statuut werd aan 22.000 mensen toegekend. Toch zijn er ondanks de verschillende contactnames nog mensen die geen inkomstenonderzoek aanvragen. "Omdat ze denken niet in aanmerking te komen omwille van een stuk grond maar ook omdat ze denken dat het niet de moeite loont om het aan te vragen", aldus Van Gorp.

De bel-en schrijfactie van de christelijke mutualiteit zal dus ook in de toekomst verder gezet worden.

(Skwadra by Tagtik/Source: VRT NWS/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren