Tagtik

De Block gaat huisartsen controleren

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) maakte in de Kamer bekend dat duizenden huisartsen binnenkort een rapport zullen krijgen over hun voorschrijfgedrag. Huisartsen schrijven immers te vaak antidepressiva voor. Daar wil De Block iets aan doen.

De ziekteverzekering zal dit jaar nog duizenen huisartsen en groepspraktijken een rapport sturen waar onder andere in staat of ze meer of minder voorschrijven dan hun collega's. Op die manier wil minister De Block de huisartsen met hun neus op de feiten duwen. De huisartsen zullen feedback krijgen over antibiotica, klinische biologie, 'polymedicatie' bij ouderen, medische beeldvorming en psychotrope geneesmiddelen zoals antidepressiva.

In België schrijven huisartsen bijvoorbeeld veel te vaak antidepressiva voor, terwijl therapie vaak veel effectiever zou zijn. Niet alle huisdokters zijn echter opgezet met de individuele beoordeling die ze zullen krijgen. "We hebben altijd geweten dat Big Brother over onze schouder meekeek. Maar vroeger was dat niet meer dan een vaag besef. Dat verandert nu. Als artsen de richtlijnen niet volgen, gaat er geld verloren dat elders in de gezondheidszorg van groot belang kan zijn", klinkt Marc Moens, voorzitter van artsensyndicaat BVAS, vandaag positief bij Het Nieuwsblad.

De federatie voor huisartsenkringen Domus Medica is echter helemaal niet te spreken over de maatregel. "Als de overheid echt bekommerd is om een betere kwaliteit, dan moet ze meer doen dan alleen data verspreiden in de hoop dat die tot besparingen leiden. Meer kwaliteit betekent in veel gevallen ook meer investeren, maar daar gaat het helaas minder vaak over."

(Skwadra by Tagtik/Source: Het Nieuwsblad/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren