Tagtik

De hoofdredenen waarom een vijfde van het bos ziek is

Neen, het gaat niet goed met de Belgische bossen. Deze tendens wordt nu pijnlijk bevestigd door het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO), dat maar liefst 1.538 bomen op 72 verschillende meetplaatsen onderzocht.

Uit een rapport van het INBO blijkt dat maar liefst 21.1% van de bomen meer dan een kwart van zijn bladeren of naalden mist. Eén op de vijf bomen is dus ziek. Gelukkig wil dit niet zeggen dat sowieso een vijfde van de Belgische bossen zal afsterven. Maar er is toch serieus wat fout.

Het INBO trok op onderzoek en vond drie oorzaken voor de vele zieke bomen. Ten eerste worden door de opwarming van de aarde de omstandigheden voor schimmels gunstiger om te overleven. Ten tweede zorgt het stormweer ervoor dat bomen beschadigd raken. Tevens komt stikstof via neerslag in het bodemwater van de bossen terecht. Deze stikstof is vooral afkomstig van de intensieve veeteelt en het verkeer. Doordat er te veel stikstof is, groeien de bomen minder goed.

Is er een oplossing voor de zwakke toestand van onze bossen? "Als we de situatie willen keren, dan moeten we de luchtvervuiling aanpakken, exotische ziektes aan de grens tegenhouden en de klimaatopwarming stoppen", klinkt het bij onderzoeker Geert Sioen in Het Nieuwsblad.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren