Tagtik

Druggebruik in Project Axel lokt hevige reacties uit

Het Vier-programma Project Axel is een documentairereeks waarin daklozen proberen, via een intensief begeleid traject, hun leven weer op de rails te krijgen. Met de hulp van Axel Daeseleire en 10.000 euro proberen ze zich uit hun armoede te knokken. In de uitzending van gisterenavond werden echter expliciete beelden getoond en die werden niet door iedereen gesmaakt.

In aflevering zes van Project Axel was te zien hoe een dakloze druggebruiker een zogenaamde snowball maakte, een cocktail van cocaïne en heroïne. Vervolgens spoot de man deze substantie in zijn arm en lies, dit hele tafereel in een verlaten loods én voor de camera. Op sociale media regende het hevige reacties van verontwaardigde kijkers.

Het Vlaamse expertisecentrum voor Alcohol en Drugs vond het geen goed idee om dit druggebruik zo expliciet in beeld te brengen. "Wat is hier de bedoeling van? Door zulke zaken in detail te tonen, stimuleer je mensen die nieuwsgierig zijn naar drugs. En zij die al drugs gebruiken, zet je hiermee aan nog een stapje verder te gaan", klinkt het bij Marijs Geirnaert van het VAD.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren