Tagtik

Duitsers zorgen voor glyfosaat-goedkeuring

Onkruidverdelger glyfosaat heeft binnen Europa opnieuw een vergunning voor de komende vijf jaar gekregen. Dat is toch wel opmerkelijk aangezien vier EU-lidstaten in eerste instantie tegen de verdelger voor onkruid, slakken, ratten, schimmels of insecten gekant waren. In extremis keerden Duitsland, Polen, Roemenië en Bulgarije hun kar, waardoor een nipte meerderheid in het voordeel van glyfosaat ontstond.

België en acht andere EU-lidstaten hebben gisteren tegen de verlenging van de vergunning voor glyfosaat gestemd. Maar de Belgen beten in het zand en zagen de vergunning met vijf jaar verlengd worden.

Het Europees Parlement besliste eerder met een grote meerderheid om een totaalverbod op glyfosaat tegen 2022 goed te keuren, inclusief maatregelen om ondertussen alternatieven te ontwikkelen en in fases het gebruik ervan af te bouwen. Door de beslissing van de lidstaten, en vooral de koerswijziging van Duitsland, Polen, Roemenië en Bulgarije, zal over vijf jaar de ­hele discussie over glyfosaat opnieuw gevoerd moeten worden.

"Ik ben teleurgesteld omdat er geen sprake is van uit­fasering en er geen budget is voorzien voor de financiering van alternatieven", reageert Belgisch minister van Landbouw, Denis Ducarme (MR) in De Standaard.

De producent van de commerciële onkruidverdelger Roundup, met hoofdbestanddeel glyfosaat, dreigde in het verleden al met een schadeclaim van 1 miljard euro per jaar  als glyfosaat toch verboden zou worden in Europa. De EU-lidstaten die nu eigenhandig zouden beslissen om de onkruidverdelger toch te verbieden, mogen zich alvast aan een gigantische schadeclaim van producent Monsanto verwachten.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Standaard/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren