Tagtik

Geen internationaal aanhoudingsbevel meer tegen Puigdemont

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers, Meritxell Serret i Aleu, Antoni Comín i Oliveres en Clara Ponsatí i Obiols en Lluís Puig vertoefden de afgelopen weken in België in afwachting van een eventuele uitlevering aan Spanje.

Het afgezette Catalaanse vijftal werd in Spanje vervolgd voor ambtsmisdrijf en ongehoorzaamheid, rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Ze riskeren een maximumstraf van 30 jaar. De Catalanen moesten zich bij de rechter in Madrid aanbieden, maar stuurden hun kat, waarna de aanhoudingsbevelen Europa in gestuurd werden. Puigdemont en co boden zich uiteindelijk aan bij de federale politie in Brussel. Hier werden ze voorgeleid door de onderzoeksrechter, die besliste hen onder voorwaarden vrij te laten.

De Belgische raadkamer had normaal gezien tot 14 december om te beslissen of Puigdemont en co al dan niet zouden worden uitgeleverd aan Spanje. Zo ver komt het echter nu niet.

Zonet raakte bekend dat het Spaanse Hooggerechtshof het internationaal aanhoudingsbevel tegen voormalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont en zijn ministers heeft ingetrokken. Dit werd vandaag beslist omdat de vijf hun bereidheid hebben getoond om terug te keren naar Spanje.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren