Tagtik

Homokoppel moet adoptiekind na 1.5 jaar opnieuw afgeven

Een traumatische gebeurtenis bereikte dinsdagavond de Belgische pers. Een koppel uit Schaarbeek zorgde anderhalf jaar lang voor adoptiekind Manaël, maar moet het kind nu opnieuw afstaan omdat de biologische moeder zich bedacht heeft.

In april vorig jaar kwam Manaël ter wereld, haar natuurlijke moeder stond haar ter adoptie af en vijf dagen oud, verhuisde de baby naar het warme gezin in Schaarbeek. De vrouw ondertekende een notariële akte waarin ze formeel afstand deed van het kind. Een adoptie is echter pas compleet na een vonnis van de rechtbank en dat laat nog steeds op zich wachten. "Tot zes maanden nadat het verzoekschrift is neergelegd bij de rechtbank, kan een mama zich bedenken", geeft Iris Vandenborre van het Adoptiehuis meer uitleg in De Ochtend op Radio 1.

De biologische moeder heeft zich nu, anderhalf jaar na de geboorte, bedacht en wil het kind toch zelf opvoeden. De rechter gaf haar gelijk en als overgangsmaatregel moet het kind nu al één dag per week naar de geboortemoeder.

Het is hoogst uitzonderlijk dat de biologische moeder zich anderhalf jaar na de geboorte nog bedenkt en het kind toch nog opeist. Experts beoordelen het dan ook als uiterst traumatisch voor een kind van anderhalf jaar om zijn vertrouwde omgeving waarin het opgroeide plots te verlaten.

"Op dit moment heeft de natuurlijke moeder het laatste woord tot de adoptie volledig is afgerond. Als een kind een medische ingreep nodig heeft, blijft het de natuurlijke moeder die de beslissing moet nemen. Het zou goed zijn om adoptieouders het statuut van pleegouder te geven tot de adoptie volledig is afgerond", zegt Iris Vandenborre van het Adoptiehuis.

(Skwadra by Tagtik/Source: De Ochtend/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren