Tagtik

Imam Grote Moskee mag dan toch blijven

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had de verblijfsvergunning van imam Abdelhadi Sewif, de imam van de Grote Moskee van Brussel, ingetrokken. Deze beslissing wordt nu echter teruggedraaid.

Bij RTL staafde de N-VA-minister zijn beslissing in oktober: "Hij is een gevaar voor onze nationale veiligheid. Er is een probleem met de Grote Moskee in Brussel. Iedereen weet dat. Ik heb niets tegen de islam, maar ik ben wel tegen de radicale islam en het salafisme. Hiermee willen wij een heel duidelijk signaal geven dat het een man is die heel sterk geradicaliseerd is. Een salafist. Hij is heel conservatief en een gevaar voor onze samenleving en de veiligheid van ons land. België moet zijn verantwoordelijkheid opnemen in zijn strijd tegen het salafisme."

De imam tekende meteen beroep aan tegen de beslissing van Francken. De Raad voor Vreemdelingenbetwistingen (RVV) heeft vandaag beslist om de beslissing om de verblijfsvergunning in te trekken, te vernietigen. Dat maakte de advocaat van de imam bekend. De RVV oordeelt dat Minister Francken niet kon bewijzen met actuele feiten dat Abdelhadi Sewif een radicale salafist is die een bedreiging vormt voor de samenleving.

"Een openbare orde-argument mag immers niet berusten op loutere gissingen of op algemene overpeinzingen. Het algemene betoog over de invloed van het salafisme volstaat niet om concreet te duiden waarom het persoonlijk gedrag van deze imam een 'actuele, werkelijke en voldoende ernstige bedreiging uitmaakt die een fundamenteel belang van de samenleving aantast'", klinkt het bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen.

(Skwadra by Tagtik/Source: RTL - Bruzz/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren