Tagtik

Olympische Winterspelen: dit was dag 11

16.00 uur Noorwegen blijft aan kop in de medaillestand

Na 11 dagen OS in PyeongChang blijft Noorwegen het meest succesvolle land: de Noren hebben al 29 medailles gewonnen (11x goud, 10x zilver, 8x brons). Ook voor Duitsland (met 23 medailles, 11x goud, 7x zilver, 5x brons) en Canada (met 19 medailles, 8x goud, 5x zilver, 6x brons) zijn het tot nu toe heel goede Spelen.

Nederland mag niet klagen met 14 medailles (6x goud, 5x zilver en 3x brons) en een 4e stek in de medaillestand.

Niet zeker of de United States zo blij zijn met een voorlopig 6e stek, met 12 medailles (5x goud, 3x zilver en 4x brons).

14.50 uur Belgian Bullets 11e en 15e na 2 runs

Na twee runs staan Elfje Willemsen en remster Sara Aerts momenteel elfde in de tweemansbob bij de vrouwen. Zij werden 11e in de eerste run en 13e in de tweede. De tweede Belgische slee met stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen staat vijftiende op twintig duo's. Die slee haalde de 15e stek in de eerste run en de 14e tijd in de tweede.

Na twee runs gaat Mariama Jamanka (Duitsland) op kop, voor Elana Meyers Taylor (VS, op 0.07 seconden) en Stephanie Schneider (Duitsland, op 0.30 seconden).

13.45 uur Belgian Bullets 11e en 15e na eerste run

Alle bobsleeteams hebben hun eerste run afgewerkt. De Belgische dames Elfje Willemsen en remster Sara Aerts staan momenteel elfde. De tweede Belgische slee met stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen staat vijftiende op twintig duo's.

Weldra staat de tweede run op het programma. Kunnen onze Belgian Bullets zich nog verbeteren?

13.30 uur Frankrijk wint gemengde estafette biatlon

De Fransman Martin Fourcade heeft Frankrijk de gouden medaille bezorgd in de gemengde estafette van het biatlon. Na zijn overwinningen op de 15 km massastart en de 12.5 km achtervolging, is dit het derde goud voor Fourcade in PyeongChang.

Het zilver ging naar Noorwegen, het Italiaanse team stelt zich tevreden met brons.

13.00 uur Tijd voor Belgian Bullets

De Belgische bobsleedames wagen zich aan hun eerste run in het Olympic Sliding Centre. Stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts zijn als vijftiende aan de beurt met Maximus. Stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen dalen als twintigste en laatste af met Spanky.

12.55 uur Nederland pakt brons in wereldrecord

De Nederlandse aflossingsploeg heeft de B-finale in het shorttrack zonet gewonnen in een nieuw wereldrecord (4:03.471). Doordat in de A-finale twee teams een straf kregen, pakken de Nederlandse dames alsnog in extremis brons.

12.15 uur Noren eisen nieuwe medailleceremonie

Omdat de Russische curlingspeler Alexander Kroeshelnitski, die op de Olympische Winterspelen in actie komt onder de vlag van Olympic Athletes of Russia, betrapt werd op het verboden middel meldonium, eisen zijn concurrenten dat hij uit de uitslag geschrapt wordt. Kroeshelnitski won immers eerder deze week nog brons samen met Anastasia Bryzgalovoy in het gemengd curlingteam.

Het Noorse team met Magnus Nedregotten en Kristin Skaslien werd toen vierde, maar claimt nu de bronzen medaille. "We voelen ons nu bestolen van een glorieus moment", zeggen de Noren bij The Guardian. Daarom vragen ze het IOC om een nieuwe medailleceremonie, ditmaal zonder de betrapte Rus en met henzelf als derde.

11.35 uur Nog even wachten op Belgian Bullets

 

11.30 uur Jeglic verklaart positieve dopingplas

"Ik kreeg het voorgeschreven nadat ik in 2017 in Slovakije ademhalingsproblemen kende. Jammer genoeg ben ik vergeten om het als therapeutische uitzondering aan te geven", is de officiële verklaring die de Sloveense ijshockeyspeler Zida Jeglic zonet aan de wereldpers heeft gedaan.

Jeglic werd betrapt op het middel fenoterol. Dat is een bronchodilatator, een geneesmiddel dat de luchtwegen openzet. De ijshockeyspeler nam dit op doktersvoorschrift voor zijn astma, zegt hijzelf.

10.30 uur Biatleet Michael Rösch is een ijsbeer

De Belgische biatleet Michael Rösch zorgde vandaag voor verwonderde blikken in Zuid-Korea. Hij dook immers bij vriestemperaturen doodleuk de zee in. Kon de Belgische driekleur hem toch ietwat verwarmen?

 

@teambelgium 🇧🇪 goes for a swim 🤪

Een bericht gedeeld door Michael Rösch (@mikkl_roesch) op 20 Feb 2018 om 1:11 (PST)

10.15 uur BobsleeBelgen om 12.50 uur

Vandaag is het eindelijk tijd voor de Belgische bobsleevrouwen. Omstreeks 12.50 uur beginnen de Belgian Bullets aan hun Olympische Winterspelen. Zorgen zij alsnog voor de beste Belgische prestatie op deze Spelen?

De twee Belgische bobsleeteams zijn alvast hypergemotiveerd om sterk te presteren. De Belgian Bullets bestaan in PyeongChang uit stuurvrouw An Vannieuwenhuyse en remster Sophie Vercruyssen die Spanky bemannen en stuurvrouw Elfje Willemsen en remster Sara Aerts die met Maximus als slee door het Olympic Sliding Centre zullen razen.

In Sotsji eindigden de Belgische bobsleedames nog knap zesde. Op deze Spelen vaardigt België voor het eerst twee teams af.

Elfje Willemsen en Sara Aerts hebben de afdaling in PyeongChang al wekenlang aandachtig bestudeerd. Ze blikken dan ook vol vertrouwen vooruit naar de start van de competitie. "Onze runs gaan al vanaf de eerste trainingsdag goed. De andere teams maken nog fouten en wij niet. Eigenlijk mag het nu al beginnen voor ons: onze runs zijn goed, de start is goed en fysiek zijn we top. Dat geeft ons veel vertrouwen. Ik had in oktober al voorspeld dat we laat zouden pieken. Nu voelen Sara en ik allebei dat de benen supergoed zijn. Een nieuw olympisch diploma (top 8) is ons doel, maar top 6 is ook mogelijk. Maar dan mogen we wel 4 keer geen fouten maken", klink het zelfverzekerd bij Elfje Willemsen op Sporza.

10.00 uur Nieuw dopinggeval treft Olympische Winterspelen

De Sloveense ijshockeyer Ziga Jeglic testte positief testte op fenoterol. Dat meldt het TAS.

Het verboden product dat in het lichaam van de Sloveen werd opgespoord, is een bronchodilatator, dat is een geneesmiddel dat de luchtwegen openzet. Hij testte positief bij een contole in PyeongChang. Jeglic aanvaardt zijn voorlopige schorsing.

09.00 uur Korea laatste in ijshockey

Het verenigde Koreaanse ijshockeyteam kon niet overtuigen in het Zuid-Koreaanse PyeongChang. Na een laatste nederlaag, het werd ingeblikt door Zweden (1-6), verlaten de Koreaanse ijshockeydames het tornooi met de rode lantaarn.

Desondanks het team geen enkele zege kon bemachtigen op deze Spelen, maakte bondscoach Sarah Murray bekend dat ze nog twee jaar langer het Koreaanse team zal dienen.

08.45 uur Verlossend nieuws van Smits

Seppe Smits kloeg gisteren over kniepijn. Woensdag komt de Belgische snowboarder Seppe Smits alweer in actie op deze Olympische Winterspelen. Toch leek het erop dat de 26-jarige Belg niet zorgeloos toe kon leven naar de kwalificaties voor de big air. Hij sukkelde immers met last aan de knie.

Vandaag stelt Smits zijn landgenoten gerust. "Mijn knie voelt al beter aan vandaag. Het is nog niet pijnloos, maar ik heb er toch al meer vertrouwen in. Het is wel moeilijk om die knie uit je gedachten te zetten bij je sprong. Ik heb me toch nog wat ingehouden bij mijn trainingssprongen, maar ik heb er een goed gevoel bij omdat het in de goeie richting evolueert. Morgen moet ik mij focussen op de jump en niet op de knie. Ik heb voor de kwalificaties 1 trick voor ogen en als ik die perfect kan landen, ben ik meer dan tevreden. Ik zal zien of dat voldoende is om de finale te halen, want het niveau wordt heel hoog. Het wordt alles of niets", zegt Seppe Smits bij Sporza.

08.30 uur Cassie Sharpe pakt goud

De Canadese Cassie Sharpe wint het freestyleskiën in de halfpipe. Deze 25-jarige technisch zeer begaafde skiester versloeg Marie Martinod in de strijd om het goud. Brons gaat naar de 28-jarige Amerikaanse Brita Sigourney. 

08.15 uur Belgisch curlingteam vertedert

Voorlopig slaagden de Belgische atleten er nog niet in om eremetaal te bemachtigen op deze 23e Olympische Winterspelen. De opvolging lijkt alvast verzekerd. Zien we hier de toekomstige curlingkampioenen aan het werk?

08.00 uur Wereldrecord volstaat niet voor overwinning

Net zoals gisteren is de wonderbaarlijke Gangneung Ice Arena het decor voor het ijsdansen. Na de korte dans, is het vandaag tijd voor de vrije dans. De twintig beste koppels mochten hier aan deelnemen.

Het Canadese koppel Virtue/Moir danste een wereldrecord in de korte dans en gaat als laatste van start.

De Fransen Papadakis en Cizeron gingen gisteren de hele wereld rond door hun nipleskate, vandaag zal echter hun absolute topprestatie viraal gaan. Zij verbeterden immers het wereldrecord op de vrije dans tot 123.35. De druk ligt bij de Canadezen.

Als allerlaatste in de rij komen Tessa Virtue en Scott Moir het ijs op. Zij hebben een duidelijke missie en blijken onwaarschijnlijk gefocust op het goud.

De vrije dans van Tessa Virtue en Scott Moir volstaat om de leidersplaats te behouden! Virtue en Moir pakken goud! Ook al was de vrije dans van de Fransen Papadakis en Cizeron net iets beter, door hun mindere korte dans, hebben de Canadezen het goud in handen en moeten ze zich tevreden stellen met zilver.

07.00 uur Belgian Bullets time!

Goedemorgen!
Rond de middag is het tijd voor onze Belgische bobsleevrouwen. Op deze elfde dag van de 23e Olympiche Winterspelen staat er weer heel wat op het programma. Wij zorgen ervoor dat u weer helemaal mee bent.

Ook dit kan u interesseren