Tagtik

Opgepast voor teken in de natuur

Vandaag lanceerde Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen (CD&V) de campagne 'Wees niet gek. Doe de tekencheck'. Er werd een gids over 'Wat te doen bij een tekenbeet' uitgebracht en ook de website www.tekenbeten.be verschaft advies over teken. De campagne werd ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven, in samenwerking met Sciensano.

De nieuwe campagne richt zich naar iedereen die graag in de natuur vertoeft. Door de klimaatopwarming zijn er als maar meer teken. Vooral in de periode tussen maart en oktober zijn de spinachtige parasieten zeer actief.

Minister Vandeurzen wil met de campagne de mensen informeren over hoe ze moeten handelen. 'Controleer, verwijder en volg op' is de boodschap. Je controleert best dezelfde dag dat je in parken, bossen, velden of tuinen bent geweest op tekenbeten. In geval van een beet dien je de teek rustig en in één beweging te verwijderen. Dit zonder te draaien of plat te duwen. Na het verwijderen houd je best de plek van de tekenbeek gedurende één maand extra in het oog. Indien er zich een steeds groter wordende plek voordoet, dan kan dit een symptoom zijn van de ziekte van Lyme. Ook bij eventuele griepsymptomen neemt u best contact op met de huisarts.

De komende weken zullen er in Vlaanderen meer dan tweeduizend jeugdbewegingen de gids opgestuurd krijgen. Scholen en verenigingen kunnen de gids kosteloos bestellen op www.tekenbeten.be.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren