Tagtik

Trump en Erdogan ruziën om Koerdische strijders

Turkije is deze week een grondoffensief gestart tegen Koerdische troepen in het noorden van Syrië. Dat maakte de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan deze week bekend.

Turkse tanks en grondtroepen trokken al massaal naar de Turks-Syrische grensstreek, waarna de spanningen de afgelopen dagen hoog opliepen. De Turkse regering oordeelt dat Koerdische milities rond de noord-Syrische stad Davrie samenwerken met terreurgroeperingen die in Turkije actief zijn. Met deze militaire operatie, die Operatie Olijftak wordt genoemd, probeert Turkije de controle te krijgen over de Koerdische enclave in het uiterste noord-westen van Syrië.

Turkije valt de Koerdische milities aan die al lange tijd door de Amerikanen gesteund worden in hun strijd met IS. De Amerikaanse president Trump waarschuwde de Turkse president afgelopen nacht. Door het Turkse offensief dreigen de Amerikaanse militairen in het noorden van Syrië, die de Koerdische strijders daar steunen, namelijk onder vuur te worden genomen door Turkije.

Door de militaire operatie van de Turken komen de Verenigde Staten voor een dilemma te staan: blijft het de Koerdische strijders met wie het nauw samenwerkt steunen, maar loopt het het risico onder vuur genomen te worden door Turkse troepen of plooit het onder de druk van Turkije en geeft het de steun op aan de groep jonge Koerdische militanten in de Syrische grensstreek met Turkije? Een crisis binnen de NAVO, waarvan beide landen nog steeds lid zijn, dreigt.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren