Tagtik

"Verzet je niet als je verkracht wordt"

De erbarmelijke omstandigheden waarin vluchtelingen hun leven wagen op weg naar een beter bestaan in Europa, zijn vaak hallucinant. Twee journalisten van de Britse televisiezender CNN gingen undercover om zelf te ervaren hoe gevaarlijk de tocht voor vrouwen is. Hun undercoverreportage tart elke verbeelding.

Twee CNN-journalisten trokken naar Edo State, een plaats in Zuid-Nigeria. Van daaruit begonnen ze aan de lange tocht over de smokkelroute naar Europa. De journalisten kozen voor het zogenaamde 'VIP-pakket'. Hiermee kregen ze van hun smokkelaar de garantie dat ze in Europa zouden geraken en de smokkelaar zou hen probleemloos voorbij de grens met Niger en Libië leiden. Wat de mensensmokkelaar niet wist, is dat hij in werkelijkheid twee undercoverjournalisten smokkelde. Beide betaalden 1.400 euro voor hun gevaarlijke tocht van Nigeria naar Europa.

De smokkelaar vertelde dat vrouwen veel meer moeten betalen omdat het veel moeilijker zou zijn om hen te smokkelen, dan dat het geval is bij mannen. "We geven je anticonceptiemiddelen mee. In Libië heb je mannen nodig die lief voor je zijn. Zij hebben dingen die jij wil. Begrijp je wat ik bedoel? Natuurlijk begrijp je mij. In dit leven heb je niets voor niets. Je hebt geluk. Want soms kan het tot zes maanden duren vooraleer je op een boot belandt. Maar vrouwen, zeker van jouw type, kunnen de volgende dag al op een boot gezet worden", klonk het onomwonden bij de harteloze smokkelaar. De CNN-journaliste wist niet wat ze hoorde, maar liet dit niet merken.

"Verzet je niet als je verkracht wordt", voegde hij er nog koeltjes aan toe. UNICEF bevestigt dat heel wat vrouwen en kinderen seksueel misbruikt worden tijdens hun vlucht. "Ongeveer de helft van de vrouwen en kinderen die we hebben gesproken, kreeg tijdens de oversteek te maken met seksueel misbruik", staat te lezen in een rapport.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren