Tagtik

Waarom zijn Belgen niet enthousiast voor wk voetbal?

Het wereldkampioenschap voetbal in 2014 zorgde voor maandenlang feestgedruis in België. Het geloof in een topprestatie was immers tot in ieders dorp doorgedrongen. Met heel wat kleine en grotere duivels getinte evenementen tot gevolg. Op elk plein werd wel een groot scherm gezet en de Belgen volgden het wk voetbal toen nauwgezet. Nadat de Rode Duivels in de kwartfinale de duimen moesten leggen voor het Argentinië van Messi, overheerste toch ontgoocheling bij de Belgische voetbalfans.

Nu, vier jaar later, staat het wk voetbal in Rusland voor de deur. Maar, de Belgische supporters lijken nog niet echt warm te lopen voor deze voetbalhoogmis. Wat is er aan de hand?

Terwijl de Belgische voetbalbond vier jaar geleden nog in samenwerking met Studio Brussel voor party-events als Dance with the Devils in het Sportpaleis zorgde, blijft het ditmaal verdacht stil rond de duivelsgekte. De KBVB besliste immers om dit jaar geen nieuwe editie van Dance with the Devils te organiseren. "We zien het niet meer als de kerntaak van de Voetbalbond om dat soort mega-evenementen te organiseren", klinkt het vandaag bij Stefan Van Loock, woordvoerder van de KBVB.

Of de Duivels al dan niet de torenhoge ambities zullen waarmaken in Rusland, valt af te wachten. Aan de ticketverkoop te zien, rekenen vele Belgische fans echter niet op een mogelijke wereldtitel. Voor de Belgische supportersvakken werden immers nog maar 3.914 tickets aangevraagd. Dat is een pak minder dan vier jaar geleden, toen het wk trouwens veel verder (in Brazilië) werd georganiseerd. Voor de groepswedstrijd tegen Panama vroegen nog maar 311 Belgen kaartjes aan, de match tegen Tunesië lokt voorlopig 1.001 Belgen. Het treffen met Engeland zit wel in de lift, maar liefst 1.461 Belgische supporters willen Hazard en co zien strijden met het Engelse elftal in Kaliningrad.

Met de 3.914 reeds aangevraagde tickets, blijft de interesse voor de Rode Duivels zwaar onder de verwachtingen. Pittig detail: al meer dan 70.000 Nederlanders vroegen kaartjes aan voor het wk in Rusland. Oranje neemt zelf niet deel aan dit wereldkampioenschap.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Belga)

Ook dit kan u interesseren