Tagtik

“Derde Wereldoorlog is mogelijk, we moeten weer bij zinnen komen”

Politicus Charles Michel trekt in zijn hoedanigheid als Europese Raadsvoorzitter stevig aan de alarmbel. Volgens de Belg wordt de kans op een Derde Wereldoorlog immers steeds groter.

Europese Raadsvoorzitter Charles Michel waarschuwde alle landen donderdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Hij roept de landen op om weer bij zinnen te komen en beter samen te werken. De wereld is “door elkaar geschud door een explosieve cocktail van schokken die zich opstapelen en versnellen” en “een Derde Wereldoorlog is mogelijk”, klonk de krachtige boodschap van Michel.

“Ik geloof diep in samenwerking, tussen regionale organisaties, en relaties binnen het kader van de Verenigde Naties”, aldus Michel, die zei dat de Europese Unie de voorbije jaren tal van partnerschappen met regionale groepen is aangegaan. “We kunnen nog een keer de loop van de geschiedenis veranderen, op voorwaarde dat we ons vermannen. Er is geen fatalisme. De toekomst is nog niet geschreven. Meer vrede en veiligheid is mogelijk. Meer vrijheid, meer solidariteit is mogelijk.”

Michel herhaalde ook de niet aflatende steun van de EU aan Oekraïne en haalde uit naar Rusland en Iran. Die twee landen “gebruiken dezelfde recepten: nucleaire dreiging, imperialistische ambities gekleurd door nostalgie en steun aan terreurgroepen om hun regio en de rest van de wereld te destabiliseren.” Hij riep China ook op om Rusland niet direct of indirect te steunen in de oorlog tegen Oekraïne, maar om wel “zijn invloed te gebruiken om respect voor het handvest van de VN af te dwingen”. 

Daarnaast riep Michel ook op om af te stappen van dubbele standaarden. Hiermee bedoelt Michel dat een mensenleven overal even veel waard moet zijn en dat een misdaad een misdaad blijft, wie ze ook begaat of waar ze ook plaatsvindt.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Picture by European Parliament via WikiCommons licensed under CC BY 2.0 + CC-BY-4.0: © European Union 2021– Source: EP)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren