Tagtik

“Poetin heeft ons al 110 keer bedreigd met een nucleaire aanval”

Guillaume Ancel is schrijver en voormalig Frans officier, gespecialiseerd in internationale politiek. Op de set van Quotidien op de zender TMC besprak hij de nieuwe nucleaire dreiging van Vladimir Poetin.

Vladimir Poetin wil de regels voor het gebruik van kernwapens herzien. Voor Guillaume Ancel is dat echter bluf. “Poetin heeft sinds het begin van de oorlog al zo'n 110 keer gedreigd met een kernaanval.  We kunnen hem niet langer serieus nemen, want het is net als huilen als een wolf. Op een gegeven moment gelooft niemand hem meer. En helaas, als de wolf komt, zullen we allemaal verrast zijn.”

“Maar in het geval, wat kernwapens betreft, is Poetin al geïnformeerd door de Verenigde Staten dat als er een gelegenheid is om een kernwapen te gebruiken, zelfs een waarvan wordt gezegd dat het tactisch is, dat wil zeggen die beperkt zijn, die gewoon duizenden keren krachtiger zijn dan het krachtigste wapen dat we vandaag gebruiken, de reactie zou zijn om alle Russische bewapening die in Oekraïne is met conventionele middelen te vernietigen.”

En hij gaat verder: “Poetin weet dat als hij een kernwapen gebruikt, hij de oorlog heeft verloren. Waarom zou hij dat doen? Omdat er geen kernoorlog is. Kernenergie is een massavernietigingswapen, het is nooit een oorlogswapen geweest. Dus zijn dreigement is absoluut niet geloofwaardig, tenzij hij een zelfmoordkandidaat is voor zijn land, wat hij volgens mij niet is.”

“Ik denk niet dat Poetin, die een bijzonder paranoïde man is en absoluut waanzinnige veiligheidsmaatregelen neemt om zichzelf te beschermen, zelfmoord wil plegen met het gebruik van een kernwapen. Zelfs China, dat Rusland zeer dubbelzinnig steunt in de oorlog in Oekraïne, heeft hem verteld dat het ongepast zou zijn om dit soort dreigementen te gebruiken.”

(SR and AmBar for Tagtik/Source: Quotidien/TMC/Photo: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren