Tagtik

Poetin heeft het nu op vrouwen gemunt

De groep Put'Domoi (of "keer terug naar huis" in het Russisch) is door het Kremlin bestempeld als een groep van "buitenlandse agenten". 


De vrouwenorganisatie werd opgericht door de vrouwen en families van Russische soldaten en voeren campagne  voor de terugkeer van hun mannen uit de oorlog in Oekraïne. Een beweging die fundamenteel tegen de campagne van Poetin in Oekraïne is, een campagne die deze vrouwen hun mannen, broers en zonen heeft gekost, zo meldt The Daily Digest.



En dit is niet het eerste initiatief dat binnen en buiten Rusland wordt gelanceerd. Steeds meer vrouwen spreken zich uit tegen het regime van Vladimir Poetin. Het Amerikaanse politieke medium Politico heeft een lijst opgesteld van vrouwen die “in opstand komen tegen” de Russische president. Yulia Navalnaya, de vrouw van wijlen oppositieleider Alexei Navalny, is de belichaming van dit nieuwe verzet, net als Yekaterina Dutsova, die zich kandidaat stelde voor de verkiezingen. Zij voert campagne voor een einde aan de oorlog en helpt ongetwijfeld het aantal feministische groepen te vergroten. 



Volgens Politico heeft het Kremlin geen moeite gehad om zijn belangrijkste tegenstanders te verdrijven, alleen vanwege hun “geslacht”. En hoewel Russische feministische en anti-oorlogsorganisaties snel groeien, zijn ze verre van dominant. Zoals ze eerder ook al deden met de LGBTIQ+ gemeenschap, hebben Russische wetgevers ook overwogen om feminisme tot een “extremistische ideologie” te verklaren, aldus The Daily Digest. De ideale vrouw volgens de Russische regering? Een vrouw die zowel trouw is aan haar man als aan het Kremlin. 

(PP with Manon Pierre - Source : The Daily Digest - Picture : The Presidential Press and Information Office via Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0)

 

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren