Tagtik

Wat te doen bij beet van een daas?

Een beet van een daas kan je vakantie behoorlijk vergallen. Het zijn enkel de vrouwtjes die bijten en je bloed opzuigen. Je kan klachten krijgen als pijn, jeuk en zwelling. Je ziet deze grote donkere en harige vlieg vooral op het platteland: hier vormen ze een kwelgeest voor varkens, koeien, honden en vanzelfsprekend ook paarden.

De daas of paardenvlieg is bekend onder vele verschillende namen in verschillende landen: blinde mug, dazerik, bremster, brems … Deze vliegen zijn snel en agressief en bijten direct zodra ze in contact komen met hun prooi, dier en mens. Na het paren gaan ze direct op zoek naar eiwitrijk bloed om hun eitjes te laten rijpen. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de daas parasieten of ziektes aan zijn slachtoffers kan overbrengen.

Symptomen:
Pijn, jeukende bultjes en een schijfvormige zwelling rond de beet. Indien je allergisch reageert kan je ook netelroos, een piepende ademhaling, gezwollen oogleden en lippen krijgen.

Wanneer de paardenvlieg parasieten of ziektekiemen bij zich had, kan een infectie optreden.

Wat doen na een beet?
De huid rond de beet proper maken en de wond ontsmetten. Ijs, een nat compres of coolpack brengt ook verlichting. Dek de wond af en krab vooral niet!
Ga naar je huisaarts als: de beet in je gezicht of keel gebeurde, de klachten meer dan 2 dagen aanhouden, de wond ontsteekt, koorts optreedt, moeite met slikken of ademhalen, braken, duizeligheid, het opgezwollen gebied groter is dan 10 cm.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Pixabay)

Ook dit kan u interesseren