Tagtik

Eigenaar opgefokte brommer mee verantwoordelijk voor dodelijk ongeval Athena (18)

Op donderdag 21 april 2022 sloeg het noodlot toe voor de 18-jarige Athena uit West-Vlaanderen. Ze zat achterop de brommer van haar vriendje (21), toen hij een afdraaiende vrachtwagen in Oostende niet meer kon ontwijken en de 18-jarige Athena onder het voertuig terecht kwam. Ze overleefde dit niet.

Ruim twee jaar later heeft de politierechter in beroep geoordeeld dat ook het vriendje aan het stuur van de brommer mede verantwoordelijk is voor het ongeval. Hij had zijn brommer immers laten opdrijven en mocht er niet mee op het fietspad rijden. De Brugse politierechtbank had eerst geoordeeld dat de trucker als enige schuld trof aan het ongeval. 

De bromfiets was op papier een klasse A en mocht dus maximum 25 kilometer per uur rijden. Maar zelfs mét passagier kon de tweewieler nog 47 kilometer per uur halen. “Die opgefokte bromfiets was in feite een motorfiets en daarmee mocht de beklaagde, die geen rijbewijs had, niet op het fietspad rijden. Zonder zijn fouten zou het ongeval niet gebeurd zijn of toch minstens niet dezelfde fatale gevolgen gehad hebben”, benadrukte de procureur.

Bijgevolg werden nu zowel de vrachtwagenchauffeur als het vriendje met de opgefokte brommer in beroep veroordeeld. De rechter stelde het vriendje voor een derde aansprakelijk voor het ongeval en veroordeelde hem tot 2.400 euro boete, de helft met uitstel, en vier maanden rijverbod. De trucker kreeg een iets mildere straf dan in de politierechtbank: drie maanden cel met uitstel, 800 euro boete, de helft met uitstel, en drie maanden rijverbod. 

(SR for Tagtik/Source: Nieuwsblad - Krant van West-Vlaanderen - HLN/Picture: Michael Jin for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren