Tagtik

Lagere temperaturen, dus hogere energieprijzen?

We konden lang genieten van zachter weer in november, maar december begint met flink lagere temperaturen. Dus gaat de verwarming hoger en stijgt de gasprijs. Gaat die opnieuw naar een piek, zoals in augustus van dit jaar?

Voor een dergelijk hoge piek moeten we nog niet meteen vrezen, zo meent energie-expert Joannes Laveyne in Het Nieuwsblad. Hij kijkt daarvoor naar de prijs op de Nederlandse termijnmarkt die doorgaat voor een toonaangevende markt in Europa. Daar steeg de gasprijs maandag met meer dan 9 procent, tot 148 euro per megawattuur.

"Met die stijging werd op voorhand op de markt rekening gehouden, waardoor de prijs voor december en januari sowieso al hoger stond", aldus Laveyne nog. "Het is een stijging, maar het is nog steeds veel minder dan de absurd hoge piek die we in augustus zagen, waarbij 350 euro per megawattuur betaald werd."

De prijs van onze factuur wordt gemaakt op basis van gemiddelden dus een winterprik heeft daar geen echte invloed op. Tenzij die lang duurt: "Als er een week of twee een prijspiek is, valt dat goed mee. Als het langer duurt, kunnen we dat wel beginnen te voelen", zegt Laveyne nog.

(Fausto by Tagtik/Source: Nieuwsblad/Picture: Pixabay)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren