Tagtik

Brandstichting, sabotage: Poetin wil chaos zaaien in Europa

Ken McCallum, directeur-generaal van MI5, de Britse inlichtingendienst, heeft een aantal alarmerende opmerkingen gemaakt over de operaties van de Russische geheime diensten op Europees grondgebied.



"De steun van het Verenigd Koninkrijk aan Oekraïne geeft het land een speciale plaats in de verbeelding van het regime van Poetin, en we kunnen verwachten dat de daden van agressie hier zullen doorgaan", zo verklaarde McCallum. "Vooral de Russische inlichtingendienst is een missie gestart om verwoestingen aan te richten in de straten van Groot-Brittannië en Europa. We hebben brandstichting, sabotage en nog veel meer gezien, gevaarlijke acties die met toenemende roekeloosheid worden uitgevoerd en die precies het tegenovergestelde effect hebben van wat de Russische staat nastreeft door meer operationele coördinatie met zijn partners in Europa en daarbuiten te bevorderen."

Meer concreet citeert de Britse krant The Guardian een lid van de Britse antiterrorismepolitie die onderzoekt of spionnen een brandbom hebben geplaatst in een vliegtuig met het Verenigd Koninkrijk als bestemming. Het vliegtuig veroorzaakte een brand in een opslagplaats van DHL in Birmingham.

(HL with AmBar/Source: The Guardian/X/Photo: DPA/Kremlin Pool)

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren