Tagtik

De nieuwe strategie van Moskou: de "spookvloot" voorbereiden

Om de EU-sancties te omzeilen, bereidt Rusland al een nieuwe "spookvloot" voor om ervoor te zorgen dat de producten die onder de sancties vallen alsnog over de hele wereld kunnen worden geëxporteerd. Dit is niet de eerste keer dat het Kremlin een dergelijke strategie hanteert.

Vorig jaar nog vernamen we dat de 'spookvloot' zich aan het voorbereiden was om Westerse sancties te omzeilen. De Europese Commissie heeft in december 2022 al beperkingen opgelegd voor ruwe olie en in februari 2023 voor andere geraffineerde aardolieproducten. Ondanks het verbod is het Kremlin erin geslaagd om een andere manier te vinden om ruwe olie te verhandelen.

De door de EU goedgekeurde maatregelen omvatten een verbod op de export van Russisch vloeibaar aardgas en maatregelen tegen schepen die de oorlog steunen.

Een pakket maatregelen verbiedt alle toekomstige investeringen in projecten voor vloeibaar aardgas in aanbouw in het land onder leiding van Vladimir Poetin, evenals de bijbehorende export. Het omvat ook een verbod op het gebruik van EU-havens voor de overslag van Russisch vloeibaar aardgas en de invoer ervan in de EU.

Volgens de EU in 2022 moest het embargo op Russische olie "het hart van de oorlogsfinancieringsmachine van het Kremlin" raken. Dit is een strategie waarmee de Europeanen de Russische staatskas en de export van het binnenvallende land willen straffen. In haar eerste lijst nam de EU alvast 27 schepen op.

(SR and MaSi for Tagtik/Photo: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren