Tagtik

"De Russen delven hun eigen graf"

Rusland maakt al enkele dagen melding van aanzienlijke vorderingen in het oosten van Oekraïne. Het Russische ministerie van Defensie verklaarde onlangs dat deze opmars op het slagveld te danken was aan "een bijzondere tactiek".

"De militairen van het detachement boorden en gebruikten heimelijk een meer dan 3 kilometer lange tunnel langs het kanaal Seversky Donets en drongen door tot de achterkant van een goed versterkt bolwerk met langeafstandsschietposten en ondergrondse schuilplaatsen", aldus het Russische Ministerie van Defensie. Hierdoor konden de aanvallende troepen worden voorzien van voedsel, wapens en munitie. Het ministerie voegde eraan toe dat deze specifieke tactiek, die berustte op het verrassingselement, het Russische leger in staat stelde om vorderingen te maken, waardoor de vijand gedwongen werd om zich terug te trekken of over te geven. 

In de herfst van 2023 werden andere tunnels van hetzelfde type ontdekt door Oekraïense troepen tijdens gevechten in de stad Avdiivka. Een woordvoerder van een Oekraïense legerbrigade zei: "Ze graven ze dicht bij onze posities. Ten eerste kunnen ze zich zo verstoppen. Ten tweede kunnen ze dan onverwacht dicht bij onze stellingen tevoorschijn komen". Een tactiek die Vitaliy Barabash, hoofd van het militaire bestuur van Avdiivka, niet overtuigde. Hij vond dat de Russische soldaten "drie of vier meter voordat ze werden gebombardeerd" aan het graven waren, dat ze in zekere zin "hun eigen graf aan het delven waren". 

Hoe het ook zij, na hevige gevechten is de stad Avdiïvka nu in Russische handen. Maar dat betekent niet dat de tunnels er iets mee te maken hadden... 

(SR and Manon Pierre for Tagtik/Source: La Dépêche/Illustration: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren