Tagtik

"Europa is het echte doelwit van Poetins oorlog"

Raphaël Glucksmann, lijsttrekker van de Franse socialisten voor de Europese verkiezingen, verscheen op de Franse nieuwszender LCI om zijn programma uiteen te zetten en te praten over het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Voor Raphaël Glucksmann is de timing van dit conflict cruciaal.

"We lopen achter met al onze wapenleveranties. We leveren geen granaten. We weigeren vliegtuigen te leveren. En als we raketten leveren, verbieden we de Oekraïners om ze te gebruiken om militaire bases te raken die op Oekraïne gericht zijn. De Oekraïners moeten dus toestemming krijgen. Of ze dat doen is geen onderwerp voor een literair debat. Het moet gebeuren, en het is allemaal uiterst dringend."

De lijsttrekker van de Franse socialisten heeft een duidelijke visie op wat er moet gebeuren.

"Waarom bevindt het Oekraïense front zich in een rampzalige situatie? Omdat we de klus in Europa niet hebben geklaard, omdat onze leiders indolent en zwak zijn gebleven, en omdat ze onze productielijnen niet hebben gereorganiseerd en omdat Frankrijk wapens is blijven leveren aan Doha, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië."

Glucksmann wil dan ook dat Frankrijk en Europa de ernst van de situatie snappen.

"De toekomst van ons continent staat op dit moment op het spel in Oekraïne. Dus nu moeten we serieus worden. Oekraïne intensief helpen. En begrijp één ding: als het Oekraïense front instort, wordt heel Europa gedestabiliseerd. Vladimir Poetin heeft het niet gemunt op de Donbass, hij heeft het niet gemunt op de Krim. Wij, de Europese democratieën, wij Europeanen, zijn het doelwit van de oorlog van Vladimir Poetin."

(SR and FM for Tagtik/Source: LCI/Photo: Filip Andrejevic via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren