Tagtik

"Europa is in gevaar!

Dit zijn de woorden van Josep Borrel, het hoofd van de Europese diplomatie, die zojuist zijn boek "Europa tussen 2 oorlogen" heeft voorgesteld. Het gaat om een verslag van het werk dat hij heeft verricht en een reflectie op de vitale kwesties waar Europa voor staat.

Fragmenten uit het boek:
"Onze wereld van gisteren, het Europa dat bedoeld was om een bron van stabilisatie en vrede te zijn, volstaat niet meer. Vandaag de dag stellen we, om Europa te beoordelen, altijd de vraag in militaire termen: hoeveel divisies hebben we in Europa?"

"Rusland is altijd een imperium geweest, of het nu onder de tsaren was, onder de Sovjets of vandaag onder Poetin. Als deze imperialistische identiteit niet ter discussie wordt gesteld, zal Rusland een bedreiging blijven voor zijn buren, vooral voor ons Europeanen, en zal zijn politieke systeem autoritair, nationalistisch en gewelddadig blijven. Veel Russische intellectuelen hebben hier al op gewezen."

Borrel was zich al lang bewust van de effectieve Russische dreiging.

"In november 2021 verklaarde ik: 'Europa is in gevaar'. Destijds dachten velen dat ik overdreef. Veel waarnemers dachten toen nog dat de inzet van Russische troepen langs de grenzen van Oekraïne bedoeld was om het Westen onder druk te zetten en enige concessies af te dwingen..."

Hij ergert zich dan ook aan de onderschatting en lage handelingssnelheid van de Europese instituten.

"We hebben er te lang over gedaan om een beslissing te nemen. We zijn niet opgewassen tegen de uitdagingen waar we voor staan. We hebben nog geen gevoel van urgentie. Als we morgen te horen krijgen dat we de oorlogseconomie in moeten, zullen de mensen misschien ja zeggen, maar ze zullen niet weten wat dat betekent." 

(SR and MaSi for Tagtik/Source: Josep Borrell: "Europa tussen 2 oorlogen" edited by External Action of the European Union/Photo: Sonia Dauer for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren