Tagtik

Gevaarlijkste tak van IS gestart met afdeling in België: 'Klaar om aanslag te plegen'

Donderdagochtend vonden verschillende huiszoekingen plaats in België in het kader van een terreuronderzoek.

De Belgische politie en het gerecht vielen donderdag binnen op veertien plaatsen over het hele land. Er vonden huiszoekingen plaats in het West-Vlaamse Menen en het Limburgse Leopoldsburg en Zonhoven, maar ook in Gent, Antwerpen, Seraing, Luik en het Brusselse Sint-Joost-ten-Node.

Er werden zeven terreurverdachten opgepakt en deze bleken helemaal klaar om weldra een aanslag te plegen. Viseerden ze de Olympische Spelen?

Terreurspeurders van Antwerpen wilden absoluut geen risico nemen aan de vooravond van de Spelen aangezien deze jihadistische cel al even op hun radar stond. Deze terreurcel bleek volop bezig met de voorbereiding van een aanslag en had daarvoor al het nodige materiaal verzameld.

De zeven terreurverdachten maken deel uit van een terreurcel met wortels in de noordelijke Kaukasus, meer bepaald in de Russische deelrepublieken Tsjetsjenië en Dagestan. Het gaat om een gevaarlijke onderafdeling van terreurorganisatie IS, met sterke linken met ‘IS Khorasan provincie’, of ISKP. Dat zijn de terroristen die verantwoordelijk waren voor de gruwelijke aanslag op de concertzaal in Moskou in maart.

(SR for Tagtik/Illustration picture: Fabien Maurin for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren