Tagtik

Glasheldere diagnose: Poetin is mentaal ziek

Als u zich nog afvroeg of Vladimir Poetin al dan niet paranoïde is, dan kunnen we die twijfels nu alvast wegnemen. Psychiater Daniel Zagury analyseerde immers zijn gedrag uitvoerig.

Daniel Zagury, psychiater gespecialiseerd in psychopathologie en forensische psychiatrie, sprak met Le Journal du Dimanche over het door haat doordrenkte gedrag van het Russische staatshoofd.

Op een moment dat hij volledig losgekoppeld is van de realiteit, vervalt Poetin in excessen en "begint hij aan een stormloop die alleen door externe actie kan worden gestopt", benadrukt Zagury. Een onvermijdelijke oorlog is het enige antwoord op een diepe en grenzeloze innerlijke haat. 

De paranoia die inherent is aan dictatuur
Zoals elke echte dictator lijdt Poetin aan paranoia. Om zijn macht te behouden, moet hij alles en iedereen wantrouwen. "Er is een functionele paranoia die noodzakelijk is voor het werk van de inlichtingendienst, van de KGB tot de FSB... de paranoïde reactie is een van de klassieke drijfveren van mobilisatie tegen de vijand. Maar dit is iets anders: de decompensatie van een geestesziekte", legt Daniel Zagury uit.

Los van de werkelijkheid
De psychiater vervolgt: "Voor Poetin is wat er gebeurt volstrekt ondenkbaar, onrepresenteerbaar, onvoorstelbaar. Het is de gruwelijke ontbinding van alle waarden van Groot-Rusland, die zijn samengesmolten met zijn persoon. Oekraïne, meer dan wat ook gehaat als een nepcreatie van het uiteenvallen van de USSR, is bezig Rusland militair te verslaan, met de actieve hulp van het gehate Westen." Volledig ondergeschikt aan zijn grootheidswaanzin en niet in staat om te gaan met het beeld van de triomferende vijand, voert de Russische president zijn aanvallen op en drijft de spot met het Westen. "De realiteit heeft geen vat meer op hem", besluit de psychiater zijn analyse.

(FVDV and Manon Pierre for Tagtik/Source: Le Journal du Dimanche/Illustration: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren