Tagtik

Koning Filip schenkt opmerkelijk voorwerp terug aan Congo

Tijdens hun meerdaags bezoek aan Congo hebben de Belgische koning Filip en eerste minister Alexander De Croo een masker uit het AfricaMuseum overhandigd aan het Nationaal Museum van Congo. België heeft zich immers voorgenomen om alle kunst die in de koloniale periode naar België werd overgebracht, terug te geven aan Congo en dit masker is de eerste stap.

België wil heel wat tijdens de koloniale periode geroofde en gekochte Congolese kunst teruggeven en vorige week werd zelfs het juridisch kader voor die grootschalige restitutie goedgekeurd in de Kamercommissie. Eenmaal de tekst door de plenaire vergadering is gestemd, kan de operatie van start gaan. “We zijn daarmee een unicum in de wereld”, zegt eerste minister Alexander De Croo vanuit Congo. “Andere landen werken object per object, maar wij komen met een algemene aanpak. We willen op een wetenschappelijke manier de herkomst van alle objecten in handen van de Belgische musea achterhalen.”

Het masker dat koning Filip en premier De Croo woensdag alvast teruggaven werd meer dan zeventig jaar geleden gekocht door een onderzoeker van het AfricaMuseum. Het werk van 130 centimeter werd samen met het MNRDC gekozen uit de collectie van het AfricaMuseum omdat het een leemte vult in het aanbod van het museum in Kinshasa. “Een symbolische geste, om te tonen dat het ons menens is”, zegt staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid Thomas Dermine. “Het begin van een versterkte culturele samenwerking tussen beide landen”, aldus de Belgische koning.

(Skwadra by Tagtik/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren