“De Russische nucleaire dreiging is een tactiek om het Westen onder controle te houden”
Het lijkt erop dat het Kremlin opnieuw zijn controlecampagne intensiveert om westerse beslissingen te beïnvloeden door middel van nucleaire dreigingen en diplomatieke manipulatie, schrijft het Institute for the Study of War.
'Reflexieve controle' of 'reflexmatige sturing', zo legt het rapport van het Amerikaanse studiecentrum uit, is een sleutelelement van de Russische instrumenten voor hybride oorlogsvoering: het is een tactiek waarbij een tegenstander wordt gevormd door middel van gerichte retorische en informatieve operaties, zodat hij vrijwillig maatregelen neemt die gunstig zijn voor Rusland.
De Sovjet-wiskundige Vladimir Lefebvre definieerde reflexieve controle als ‘het proces waarbij de redenen voor het nemen van een beslissing’ worden overgedragen aan een tegenstander door middel van ‘provocaties, samenzweringen, ficties, het creëren van valse objecten en allerlei soorten leugens’.
Rusland gebruikte tijdens de invasie van Oekraïne vaak kernwapens om druk uit te oefenen op het Westen om te stoppen met het verlenen van militaire steun aan Kiev, concludeert het rapport, en deze kernwapens zijn een vorm van reflexieve controle geworden die vaak door Moskou wordt gebruikt.
(SR and FM for Tagtik/Photo: Pixabay)