Tagtik

Oekraïense weeskinderen ontvoerd voor Russische families

Volgens de New York Times hebben Russische bezetters tientallen Oekraïense kinderen ontvoerd uit een weeshuis in Kherson.

De kinderen werden uit Oekraïne gehaald onder het voorwendsel dat ze werden gered van de gevechten, maar werden vervolgens in realiteit ondergebracht bij Russische families. Er waren ook ambtenaren betrokken bij deze ontvoeringen.

De Russische autoriteiten hebben 46 Oekraïense kinderen met geweld uit een weeshuis in Kherson gehaald nadat ze in 2022 een grootschalige invasie van Oekraïne hadden gelanceerd. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van de New York Times. Volgens de journalisten werden de kinderen naar kampen en sanatoria in Rusland gestuurd. 

De Oekraïense autoriteiten en internationale organisaties proberen de kinderen te vinden en terug te sturen naar Oekraïne, maar veel van hen zijn nog steeds in Rusland.

Deskundigen en mensenrechtenactivisten beschouwen deze acties als een mogelijke oorlogsmisdaad die in strijd is met internationale normen en mensenrechten. Het artikel citeert de mening van de experts: "Het gedwongen overbrengen van kinderen uit de bezette gebieden is een schending van de Conventies van Genève."

(SR and FM for Tagtik/Source: New York Times/Photo: Florian Montero)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren