Tagtik

Oekraïners gaan bijzonder ver om legerdienst te ontlopen

De Oekraïense procureur-generaal Andriy Kostin is opgestapt nadat bleek dat heel wat van zijn medewerkers fraude pleegden om niet te moeten gaan vechten tegen de Russen.

Tientallen, mogelijk honderden, van de lokale medewerkers van de Oekraïense procureur-generaal worden ervan verdacht de dienstplicht te hebben ontlopen door hun echtgenotes als invalide te laten erkennen. Zij zouden daarvoor duizenden dollars hebben betaald. Als een echtgenote invalide is, vervalt de dienstplicht immers zodat ze dan voor haar kunnen zorgen. 

President Zelensky had Kostin gevraagd zijn verantwoordelijkheid te nemen, en benadrukt dat deze vorm van fraude met valse invaliditeitsattesten spijtig genoeg schering en inslag is tegenwoordig. “Het gaat niet alleen om aanklagers, maar ook om douane- en belastingambtenaren, medewerkers van het pensioenfonds­systeem en van lokale overheden. We moeten dit snel en grondig aanpakken.” Zelensky bedoelt hiermee dat vermoedelijk nog tegen het einde van dit jaar de medische commissies die dergelijke attesten uitvaardigen zullen worden opgedoekt. Bijgevolg zouden intussen in heel Oekraïne al zo’n 4.000 onterecht verkregen attesten zijn ingetrokken.

(FVDV for Tagtik/Source: BBC - Kyiv Post /Picture: Image by Luaks Johnns from Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren