Tagtik

"Oorlog klopt op de deur van Polen"

Warschau gelooft dat een oorlog met Rusland nog steeds "vermijdbaar" is, maar de Europeanen nemen de dreiging zeker serieus.

Het hoofd van het Poolse Nationale Veiligheidsbureau, Jacek Siewiera, zei een paar weken geleden in een interview dat de Westerse bondgenoten "de mogelijkheid van een oorlog met Rusland zeer serieus nemen", terwijl hij benadrukte dat het conflict "nog steeds kan worden vermeden".

In een interview gepubliceerd door het dagblad Rzeczpospolita, verklaarde de Poolse functionaris dat na "het observeren van strategische trends" en "niet alleen de verklaringen van Russische leiders, hun politieke gebaren, maar vooral hun acties", de bondgenoten het risico van een conflict met Rusland "zeer serieus nemen, zonder voorbehoud".

In zijn verklaringen herinnert de heer Siewiera eraan hoe Moskou in de jaren voorafgaand aan de oorlog in Oekraïne goudreserves accumuleerde, zijn defensiebudget verhoogde tot het hoogste in zijn geschiedenis met 140 miljard dollar en een wet aannam om het aantal soldaten in zijn leger te verhogen van 1,1 miljoen naar 1,3 miljoen.

(SR and FM for Tagtik/Source: Europa press/Picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren