Tagtik

Poetin lonkt naar 'verboden' raketten

Rusland zou eigenlijk moeten beginnen met de productie van raketten voor de korte en middellange afstand. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag op een bijeenkomst van hoge veiligheidsfunctionarissen.

Poetin verwees naar raketten met een bereik van 500 tot 5.500 kilometer uit een akkoord dat in 2019 werd opgeheven. Deze raketten waren immers lange tijd verboden door een verdrag met de Verenigde Staten, maar dat verdrag is intussen dus niet meer van kracht. Het gaat om het INF-verdrag van 1987 waaruit de VS zich in 2019 terugtrok omdat het vreesde dat Moskou de afspraken zou schenden. 

Raketten kunnen met nucleaire lading uitgerust worden

Volgens het Russische staatspersbureau Tass is Poetin bezorgd over de opstelling van korte- en middellangeafstandsraketten door de VS in verscheidene regio’s van de wereld en overweegt Rusland daarom dergelijke raketten te produceren en ook op te stellen.

“Het is bekend dat de VS deze raketsystemen niet alleen produceren, maar de raketten al naar Europa gebracht hebben voor oefeningen in Denemarken, en onlangs werd bekend dat ze op de Filipijnen zijn. We weten niet of ze de raketten daar al dan niet hebben weggehaald”, zei Poetin. “In elk geval moeten we daarop antwoorden en beslissen wat we verder moeten doen”, reageerde de Russische president krachtig.

(SR for Tagtik/Source: Reuters - Tass - HLN/Photo: Pixabay)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren