Tagtik

Poetin paranoïde en vreest moordaanslag: "Bang van iedereen"

De angst voor moordaanslagen groeit bij Poetin en zijn omgeving en de beveiliging is aanzienlijk opgevoerd. In een interview op de Franse nieuwszender LCI geeft de Franse historicus en auteur Stéphane Courtois zijn analyse.

De historicus schetst de context. “Er zijn veel moorden gepleegd rond Vladimir Poetin, we hebben Prigogine gehad, we hebben Nemsov gehad, we hebben Navalny gehad,...Dus hij vreest uiteraard ook voor zijn eigen veiligheid, gevoed door de KGB, een totaal paranoïde organisatie die overal vijanden zag. Hij heeft vooral het beeld voor ogen van de dood van de Libische dictator Khadafi, die man die vastzat en in een soort mangat kroop. Al deze dictators zijn bang om net zo te eindigen als hij."

Stéphane Courtois vervolgt zijn analyse. “Moorden en vergiftigingen zijn niets nieuws. Lenin liet het giflaboratorium opzetten in 1921-1922. En wel door een man die het hoofd zou worden van de NKVD, de politieke politie die later de KGB zou worden.”

Voor de historicus is het belangrijkste om de echte drijfveer achter Poetins handelen en denken te begrijpen. “Het is een totale afkeer van het Westen, de parlementaire democratie en de persvrijheid.”

(FVDV and FM for Tagtik/Source: LCI/Photo: Wikicommons under license Creative Commons CC BY 4.0)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren