Tagtik

Poetin stuurt nog meer criminelen naar de frontlinie om te sterven

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag twee wetten afgekondigd waardoor mensen die door de rechter in staat van beschuldiging zijn gesteld, kunnen vechten in Oekraïne.

Deze wetten schorten strafvervolging op voor mensen die vrijwillig dienst nemen in het leger of gemobiliseerd worden als reservist.

De eerste wet, die een week geleden door de Doema werd aangenomen, staat verdachten van wie de zaak voor de rechtbank van eerste aanleg is gebracht toe om contracten te tekenen met de strijdkrachten. Volgens het document dat gepubliceerd is op het juridisch informatieportaal van de staat, is deze toestemming echter onderworpen aan de voorwaarde dat de militaire dienst samenvalt met de mobilisatieperiode of plaatsvindt in oorlogstijd.

De tweede regeling onderbreekt ook de strafprocedure en annuleert alle conservatoire maatregelen die tegen de verdachte zijn genomen terwijl hij zijn militaire dienstplicht vervult. 

Om echter volledig vrijgesteld te worden van strafrechtelijke aansprakelijkheid en de aanklacht in te trekken, moeten ze een onderscheiding ontvangen, hun dienst beëindigen omwille van leeftijd of gezondheid, of aan het einde van de mobilisatieperiode en de staat van beleg, een optie die voorheen alleen ten goede kwam aan personen met een definitieve veroordeling.

(SR and FM for Tagtik/Source: X/Photo: Filip Andrejevic via Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren