Tagtik

Rusland vreest nieuwe Oekraiënse 'Frankenstein-tank'

President Volodimir Zelenski kan weldra uitpakken met de nieuwste innovatie van het Duitse wapenbedrijf Rheinmetall. De Oekraiënse luchtverdediging krijgt zo een stevige kwaliteitsinjectie.

Oproep van Zelenski krijgt gehoor
Oekraïne zal met een zogeheten ’Frankenstein’-tank die gecombineerd wordt met een modern luchtafweersysteem naar het front trekken. Het hypermoderne ’Skyranger’-luchtafweerkanon zal worden gemonteerd op een bejaarde Leopard 1-gevechtstank dat gemoderniseerd werd met andere onderdelen. Het eerste exemplaar van deze tank werd in 1965 in gebruik genomen. De gemoderniseerde Leopard 1-tank is heel geschikt voor het ruige terrein in Oost-Oekraïne en heeft niet voor niets de naam Frankenstein gekregen omwille van zijn samenstelling uit verschillende onderdelen, vergelijkbaar met het bekende griezelige monster uit de roman.

Het moderne luchtafweersysteem wordt wereldwijd geprezen. Het systeem kan vliegbewegingen binnen een straal van wel dertig kilometer registreren en biedt daarom goed weerstand tegen drone-aanvallen. Ook vuurt het kanon tot wel duizend schoten per minuut af, een ongekende snelheid voor kanonnen. Daarnaast maakt het systeem gebruik van zogenoemde Ahead-munitie (Advanced Hit Efficiency and Destruction). Vijandelijke doelwitten kunnen hierdoor zeer nauwkeurig worden beschoten met explosieve staaldeeltjes. Zo beschrijft Het Nieuwsblad het nieuwste wapen van Oekraïne.

“De nieuwe Frankenstein-tank van Oekraïne zal Poetin bang maken”, schrijft de voormalige Britse commandant Hamish de Bretton-Gordon in de Britse krant The Telegraph. 

(SR for Tagtik/Source: The Telegraph - CNN - Bild - Het Nieuwsblad/Illustration picture: Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren