Tagtik

Russische ziekte woedt in het Russische leger

Volgens het onafhankelijke Oekraïense medium Euromaidan, dat de Russische samenleving heeft geanalyseerd, is deze ziekte de wijdverspreide corruptie.



Oleksiy Zagorodnyuk, een onafhankelijk onderzoeker naar de Russische oorlogseconomie, meldt: "Endemische corruptie is een dominante factor geweest in de verliezen van Rusland. De exclusieve hiërarchische structuur van het Russische leger, dat afhankelijk is van het staatshoofd en weinig of geen externe controle heeft, werkt wijdverspreide corruptie in de hand."



Nog volgens Euromaidan ziet de Russische elite door Moskou geleide conflicten vaak als kansen voor persoonlijke verrijking. Deze ingesteldheid leidt tot inefficiëntie, overmoed en corruptie en dat resulteert dan weer in middelmatige militaire prestaties. Het kan voor een deel verklaren waarom de blitzkrieg die Rusland dacht te voeren in Oekraïne totaal is mislukt.



Een bijzonder in het oog springend probleem sinds het begin van deze invasieoorlog tegen Oekraïne is bijvoorbeeld de levering van uitrusting van slechte kwaliteit aan Russische soldaten: uit rapporten blijkt dat troepen verslechterde en onbruikbare kogelvrije vesten hebben gekregen, waarschijnlijk als gevolg van corruptie in het aankoopproces. Sommige soldaten moesten zelfs basismateriaal zoals laarzen, medische pakketten en voedsel, zelf aankopen.



Deze logistieke tekortkomingen worden grotendeels toegeschreven aan corruptie en verduistering van militaire fondsen.

Oleksiy Zagorodnyuk concludeert: "De Russische corruptieziekte is geen hedendaags fenomeen; de wortels ervan gaan verschillende eeuwen terug."


(HL with AmBar/Source: Euromaidan/Photo: Tapio Haaja/Unsplash)

 

HL

HL

Data journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren