Tagtik

"Verklaringen van Europa leiden tot directe gewapende confrontatie"

Volgens Madis Roll, de Estse presidentiële veiligheidsadviseur, overweegt de Estse regering militair personeel naar het westen van Oekraïne te sturen om logistieke taken uit te voeren ter ondersteuning van de Oekraïense strijdkrachten. Dat schrijft Breaking Defense. 

Madis Roll benadrukt dat er geen sprake is van directe deelname aan vijandelijkheden.

Madis Roll wijst erop dat als dit plan wordt goedgekeurd, het Estse leger de logistiek op zich zal nemen, zodat de Oekraïense strijdkrachten zich kunnen concentreren op gevechtshandelingen. De Estse autoriteiten analyseren momenteel de mogelijkheden van een dergelijke bijdrage en willen optreden als onderdeel van een grootschalige NAVO-missie, die volgens de heer Roll de eenheid en vastberadenheid van het bondgenootschap zou demonstreren.

Ondanks het huidige standpunt van de NAVO-landen tegen het sturen van troepen, sluit de heer Roll niet uit dat de situatie zou kunnen veranderen.

Generaal Martin Herem, hoofd van de Estse defensiemacht, zei dat de regering al enkele maanden overweegt om troepen te sturen om medische, humanitaire en logistieke hulp te bieden, maar voegde eraan toe dat Tallinn nog geen concrete beslissing had genomen.

Eerder had de Franse president Macron al laten doorschemeren dat hij bereid was troepen naar Oekraïne te sturen. De voorwaarden voor het sturen van Westerse troepen naar Oekraïne zou een doorbraak aan het front zijn en een overeenkomstig verzoek van Kiev, zei de Franse president Emmanuel Macron in een interview met The Economist.

Het Kremlin beschouwt deze uitspraken van Europese leiders als bedreigingen. De woordvoerder van Poetin, de heer Peskov, reageerde op de uitspraken van de heer Macron en andere Europese leiders door te zeggen dat dergelijke Europese intenties "gevaarlijk" waren en zouden leiden tot een directe gewapende confrontatie.

Sommige leden van het Noord-Atlantisch Bondgenootschap, zoals Duitsland, de Verenigde Staten en Italië, hebben de mogelijkheid om troepen naar Oekraïne te sturen afgewezen uit angst voor een escalatie van de oorlog.

Secretaris-generaal Stoltenberg van het bondgenootschap zei dat Kiev om meer steun had gevraagd, maar dat er tot nu toe geen verzoek om militaire inzet was ontvangen van Oekraïne.

(SR and FM for Tagtik/Source: Breaking Defense/Photo: Dmitry Bukhantsov for Unsplash)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren