Tagtik

Wordt paus Franciscus vervolgd voor homofobe uitspraken?

De term is slecht gekozen, grof en beledigend. Maandag zorgde paus Franciscus in hoogst eigen persoon voor een schandaal: tijdens de bijeenkomst van de Italiaanse bisschoppenconferentie (CEI) noemde paus Franciscus homoseksuelen "flikkers". Toen de controverse alsmaar groter werd, bood de paus uiteindelijk toch zijn verontschuldigingen aan.    

Een week geleden, tijdens de IEC, zou de paus de bisschoppen hebben toegesproken en hen hebben gevraagd te stoppen met het toelaten van "openlijk homoseksuele" mensen op religieuze seminaries. Volgens hem nemen er al "te veel homo's" deel aan deze evenementen. Hij gebruikte het Romeinse dialectwoord "frociaggine", een term die als beledigend voor de gemeenschap wordt beschouwd. 

Geïnterviewd door het Italiaanse dagblad Corriere della Sera, beweren de bisschoppen dat de paus zich niet bewust was van de vulgariteit van zijn opmerkingen, die werden beantwoord met "ongelovig gelach" om de "overduidelijke blunder" van de paus, wiens moedertaal geen Italiaans is, meldt 7sur7.  

Op dinsdagmiddag verontschuldigde paus Franciscus zich uitgebreid in een verklaring van het Vaticaan. "Het was nooit de bedoeling van de paus om te beledigen of zich uit te drukken met homofobe opmerkingen en hij verontschuldigt zich aan degenen die zich beledigd voelden door het gebruik van een woord".

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: 7sur7/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren