Tagtik

Zal Rusland een nieuwe raketcrisis in Cuba veroorzaken?

Russische oorlogsschepen hebben opnieuw aangemeerd voor de kust van Cuba. Dit is het tweede bezoek in de afgelopen maanden. Wat is het doel van deze frequente bezoeken?

Volgens Nikolai Malomuzh, voormalig voorzitter van de Oekraïense buitenlandse inlichtingendienst, is dit "spelletje" een truc van Moskou om "de Verenigde Staten bezig te houden".

"Het Kremlin maakt zich zorgen over de plaatsing van extra luchtverdedigingssystemen en bases op het grondgebied van Polen en Roemenië, evenals over de oprichting van elektronische luchtverdedigingsschilden die in staat zijn raketten neer te schieten op het grondgebied van Polen en West-Oekraïne," legt Malomuzh uit.

Voor hem "is het daarom heel goed mogelijk dat Rusland de schijn wekt van een nieuwe dreiging in de buurt van de Verenigde Staten. En het stuurt steeds meer oorlogsschepen naar Cuba".

"Rusland stuurt vergelijkbare contingenten naar de kust van Venezuela, waaronder het krachtigste fregat van Rusland, Admiraal Gorsjkov, om te laten zien dat het bereid is om op te treden," voegt Malomoezj eraan toe.

De Verenigde Staten begrijpen de strategische dreiging, maar geven niet toe aan de acties van Rusland. 

Maar volgens Malomuzh is dit een "gevaarlijk spel" dat elk moment kan kantelen. Het evenwicht tussen Rusland en Amerika is precair. De enige vraag is hoe lang deze spelletjes zullen duren en wat ze zullen betekenen voor de veiligheid in de wereld.

De Cubaanse Raketcrisis vond plaats in oktober 1962 en werd een van de meest gespannen momenten van de Koude Oorlog tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. De oorzaak van de spanningen was de plaatsing van Sovjet-kernraketten op Cuba. Gedurende enkele dagen stonden de twee partijen op de rand van een nucleaire oorlog.

(SR and FM for Tagtik/Source: X/Photo: Vitali Adutskevich via Pexels)

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren