Tagtik

Ze wordt gevangen genomen door het Russische leger omwille van haar job (VIDEO)

Mariana Checheliuk was 22 jaar oud toen ze werd gescheiden van haar zus, die gevangen was genomen door Russische troepen. Eind mei werden zij en 74 andere gevangenen bevrijd tijdens de zoveelste gevangenenruil. 

Yuliia Pryimak, hoofd van het Centraal Regionaal Centrum van het Coördinatie Hoofdkwartier voor de Behandeling van Krijgsgevangenen, kondigde het nieuws aan op haar Instagram account. Haar vrijlating werd breed uitgemeten in de Oekraïense media, met verslagen van haar gevangenschap. 

Op het moment van haar arrestatie door de Russische strijdkrachten probeerde deze jonge politievrouw te vluchten uit een gebombardeerde regio in Oekraïne. "Zij en haar zus hadden zich verstopt binnen de muren van de staalfabriek Azovstal, die uiteindelijk werd ontruimd, om te ontsnappen aan het bombardement van het Russische leger", meldt L'Indépendant. Tijdens haar evacuatie werden de Russische soldaten zich bewust van haar beroep (als politieagente) en arresteerden ze haar. Ze werd naar het voorarrest in Donetsk gebracht, vastgehouden in een krijgsgevangenenkamp en uiteindelijk opgesloten in de gevangenissen van Taganrog en Marioupol. 

Mariana Checheliuk, nu 24 jaar oud, is na twee jaar eenzame opsluiting eindelijk vrijgelaten uit de hel van de Russische gevangenissen. Haar moeder vertelt: "Mariana verloor veel gewicht, haar immuunsysteem verzwakte, haar haar begon uit te vallen en haar menstruatie verdween". Ze leed ook aan bronchitis en ontwikkelde verschillende aandoeningen aan de luchtwegen. 

(FVDV and Manon Pierre for Tagtik/Source: L’Indépendant/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren