Tagtik

Een hond of beter een kat als huisdier?

Stonden jullie ooit al voor de verscheurende keuze: nemen we een hond of kat als huisdier?

Manlief heeft liever een hond, maar de dochter kiest eerder voor een kat. Wanneer en waarom kies je nu best een hond of een kat?
Op radio2 geven hondenfluisteraar Hilde Quisquater en dierenarts Johan Devalez wat meer uitleg hierover.

Huisvesting
Kies je voor een hond, dan speelt huisvesting geen rol. Er wordt verondersteld dat het baasje regelmatig met de hond gaat wandelen. Maar weet wel dat een grote hond in een kleiner rijhuisje niet echt ideaal is.
Voor een kat is die huisvesting wel belangrijk. Zo loopt 80% van de katten graag buiten. Sommige katten raken zelfs heel gefrustreerd als ze niet buiten kunnen of mogen. Gewone straatkatten zijn échte buitenkatten, dat is hun instinct. In een drukke buurt kan een kat wel eens overreden worden.
In huizen waar de voorkant en de achterkant zijn afgesloten, zijn de risico’s beperkter. Een kat kan ongeveer tot 100 meter van huis ‘weglopen’. Als in die buurt geen drukke weg ligt, is het beestje veilig.

Bezig zijn
Voor een hond moet je wel echt wat tijd uittrekken; je moet er mee bezig zijn. Op zich is een tuin hebben of buiten kunnen lopen niet zaligmakend voor dit huisdier. Weet dat je er dus tijd moet voor nemen!

Waarom niet kiezen voor een hond én een kat?
Als je een hond en een kat bij elkaar zet als ze nog jong zijn, levert dit geen problemen op.
Een oude hond bij een jonge poes werkt ook heel goed. Een jonge hond daarentegen bij een oudere poes werkt minder goed omdat de poes sneller schrikt van de onverwachte speelsheid van de hond.

(Skwadra by Tagtik/Source: Radio 2/Illustration picture: Unsplash)

Ook dit kan u interesseren