Tagtik

De "poort naar de hel" wordt alarmerend snel breder: wetenschappers vrezen het ergste

Deze ongelofelijke ontdekking werd gedaan in Siberië in 1991. En de 'Batagaika' of 'Batagay krater', bijgenaamd de "Poort naar de Hel", bedreigt onze planeet. 

Deze megakrater, de grootste ter wereld, "kwam tot stand door de aantasting van de permafrost als gevolg van stijgende temperaturen en neerslag in het Noordpoolgebied", meldt het dagblad Nice-Matin. En volgens wetenschappers die de krater op de voet volgen, belooft deze evolutie weinig goeds. 

Al bijna kilometer breed!
De krater verbreedt zich aan een alarmerend tempo, waarbij verschillende broeikasgassen vrijkomen, waaronder kooldioxide en methaan, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. De kloof heeft dan ook de toepasselijke naam 'Poort naar de Hel' gekregen. Terwijl hij tien jaar geleden 790 meter breed was, is hij nu 200 meter breder en meet hij al 990 meter, melden Sciences et Vie en Nice-Matin. 

Door het instorten legt de Batagay-krater lagen permafrost bloot die duizenden jaren bevroren waren. Dit vertegenwoordigt een volume van een miljoen kubieke meter per jaar sinds 2014. Deze cijfers kunnen zelfs onderschattingen zijn volgens de wetenschappelijke gemeenschap. 

Aan de ene kant zorgt de opwarming van de aarde ervoor dat de permafrost versneld smelt en aan de andere kant helpen de vrijgekomen broeikasgassen de temperaturen te verhogen. Een vicieuze cirkel dus.

De onderzoekers merken echter op dat als de krater zich blijft verbreden, de permafrost binnenin slechts een paar meter dik meer zal zijn, waardoor de ontwikkeling ervan wordt beperkt. 

(FVDV and AsD for Tagtik/Source: Nice-Matin/Illustration: Unsplash)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren