Tagtik

Reuzenspin verovert New York

Wie bang is van spinnen, kan bij een bezoek aan de VS maar beter uitkijken: spinnen zo groot als een handpalm zijn opgedoken in verschillende grote Amerikaanse steden. 


In oktober 2023 kondigde David Coyle, wetenschapper en assistent-professor aan de afdeling Bosbouw en Milieubehoud van de Clemson University in South Carolina, het al aan in een onderzoek: Joro-spinnen, die uit Azië komen en in 2010 via Georgia de Verenigde Staten zijn binnengekomen, “verspreiden zich als een lopend vuurtje” en “zullen niet meer weggaan”. 


De Joro-spinnen zijn bijzonder groot en in ieder geval groot genoeg om iedereen bang te maken. “Als volwassenen gebruiken ze een verrassende techniek om te vliegen, waarbij ze de webben die ze spinnen als parachutes gebruiken”, meldt de Franse media L'Indépendant. Ze bewegen zich op een verrassende manier en kunnen met honderden tegelijk in wolken vliegen. 


Wie bang is van spinnen, gaat in de VS een moeilijke tijd tegemoet: vooral omdat ze zich momenteel een weg banen naar verschillende regio's in de Verenigde Staten, met name New Jersey en New York. Maar heel bang moeten de Amerikanen nog niet zijn: Joro-spinnen zijn voor niemand gevaarlijk en dringen over het algemeen geen gebouwen binnen. 


Vermeldenswaard is wel dat sommige onderzoekers “spreken over de feitelijke verdringing van inheemse soorten en het weinig benijdenswaardige lot van alle insecten die ze in hun enorme webben meenemen”, zoals L'Indépendant opmerkt. We zullen nog even moeten wachten voordat we weten hoe schadelijk deze vliegende spinnen kunnen zijn en welke impact ze hebben op het milieu. 


(PP with AsD/Source: L'Indépendant/Illustration picture: Unsplash)

PP

PP

Sport and data journalist @Tagtik

Ook dit kan u interesseren