Tagtik

Europa wil populair type helm verbieden

Spanje heeft het al gedaan en de Europese Commissie wil de andere landen van de Europese Unie onder druk zetten om een bepaald type helm te verbieden. Het gaat om een soort helm die erg populair is bij scooterrijders: de jethelm.

De jethelm is een helm zonder kinbescherming. Hij verschilt van een integraalhelm, die het hele hoofd bedekt. De meeste motorrijders kiezen voor een integraalhelm of een modulaire integraalhelm. Niets verbiedt echter het gebruik van jethelmen, die vooral populair zijn bij scooterrijders, bromfietsers en oldtimerrijders, vooral bij warm weer. Dit type helm wordt echter in 2025 verboden in Spanje, zelfs voor buitenlandse gebruikers van gemotoriseerde tweewielers. 

Ernstig letsel
De Europese Commissie heeft de EU-lidstaten zelfs aanbevolen om wetgeving op dit gebied op te stellen, met Spanje als voorbeeld. Simpelweg omdat jethelmen de kaak niet beschermen en ernstige verwondingen kunnen veroorzaken, zelfs na een val met een scooter. En toch dragen de meeste scooter- en Vespa-rijders ze nog steeds. Motorrijders daarentegen zijn eerder voorstander van  integraalhelmen. 

Europees verbod
Jethelmen zijn nog populairder in warme landen zoals Italië en Griekenland. Ze maken zelfs deel uit van de populaire cultuur. Een verbod in heel Europa, zoals in Spanje, is nog niet aan de orde. Maar het zou kunnen ingevoerd worden als de Commissie erin slaagt haar aanbeveling op te leggen om ze (bijna) overal in Europa te verbieden.

(SR and Olivier Duquesne for Tagtik/Source: DHnet.be (La Dernière Heure)/Picture: Cardo Systems) 

SR

SR

Journalist NL@Tagtik

Ook dit kan u interesseren