Tagtik

Geboren op 15 oktober: Chris De Burgh, de troubadour van The Lady In Red

Christopher John Davison is een Britse zanger die in 1948 het levenslicht zag in... Argentinië, waar zijn vader diplomaat was!



De artiest is zeer populair op het Europese vasteland en in Groot-Brittannië, maar ook in Zuid-Amerika, en heeft altijd met veel plezier opgetreden. Hij heeft meer dan 2.500 concerten op zijn naam staan en heeft talloze live-opnames gemaakt. Als hij niet op tournee is, woont hij ver weg van de drukte van de steden in Ierland, in het landelijke graafschap Wicklow.



Chris De Burgh (die voor zijn carrière de meisjesnaam van zijn moeder leende) spreekt bijna perfect Frans. Deze verhalenverteller die troubadour is geworden, houdt van verhalen met een romantische ondertoon die getint zijn met verwijzingen uit een ander tijdperk, sommigen zouden zeggen bijna middeleeuws (ongetwijfeld met zijn laatste album 'The Legend Of Robin Hood' in gedachten). Het is waar dat van 'The Spanish Stripper' tot 'The Grace Of A Dancer', van 'When I Think Of You' tot 'Be My Valentine', De Burgh gemakkelijke melodieën en simplistische teksten schuwt, maar zijn critici bekritiseren hem om deze stroperige kant.



Sinds het begin van de jaren 2000, toen hij zijn eigen label Berryman lanceerde, heeft hij zijn eigen artistieke lot in handen en profiteert hij van de mogelijkheid om zijn zin te doen. Het is dan ook geen toeval dat hij zijn eerste zelfgeproduceerde album in 2006 'The Road To Freedom' noemde.



Zijn dochter Rosanna won de Miss World titel in 2003 toen ze net 19 was. Tijdens de festiviteiten rond de Duitse hereniging in 1990 nodigde bondskanselier Helmut Kohl hem uit voor een concert. En de laatste keer dat ik hem in 2019 zag, droegen natuurlijk veel vrouwen in het publiek... rode jurken. The Lady In Red, weet je wel...

(Fausto with AK - Photo : Etienne Tordoir)

Foto: Chris De Burgh op de wei van Werchter (België) op 10 juni 1983 (© Etienne Tordoir)

 

Ook dit kan u interesseren