Tagtik

Geboren op 21 oktober: Lux Interior, de 'Human Fly' van The Cramps

Net als Devo en Chrissie Hynde van de Pretenders is hij geboren (in 1946) in Akron, Ohio, in de Verenigde Staten.



Natuurlijk is Lux Interior slechts een pseudoniem, maar een naam als Erik Lee Purkhiser was veel minder geschikt voor zijn maffe psychobillyband The Cramps. Op het gevaar af de dingen een beetje te simplificeren, kunnen we stellen dat hij maar twee liefdes in zijn leven had. Zijn partner, de flamboyante roodharige Kristy Wallace, die later hoofden zou doen draaien achter haar imposante 1958 Gretsch. Poison Ivy, zoals ze bekend stond als bandlid van The Cramps, en Lux Interior vormden een zwoel duo op het podium en daarbuiten. Zijn andere passie was natuurlijk The Cramps...



Bij gebrek aan een betere term geassimileerd met de punkbeweging van het einde van de jaren 70, zagen ze, zolang ze fantasierijke bijnamen moesten verzinnen, het ook nodig om hun eigen labels te creëren om hun stijl het best te definiëren: psychobilly (ontleend aan de tekst van een Johnny Cash-nummer) en gothbilly. "Goo Goo Muck" en "I Was A Teenager Werewolf", bijvoorbeeld, zijn voorbeelden van een harde en gevaarlijke rock die The Stooges van Iggy Pop wel leuk zouden hebben gevonden.



Terwijl de Iguana (Iggy's bijnaam) er altijd een kwaadaardig genoegen in schepte om zijn microfoon in zijn broek te laten glijden, was Lux niet te beroerd om fellatio te simuleren tussen zijn soms onverstaanbare gebrabbel. Als vrijwillige exhibitionisten waren de twee ook meesters in de kunst van het provoceren. Vanaf de eerste noten waren ze graag topless. In tegenstelling tot Iggy hield Lux er ook van om kruizen op zijn borst te krabbelen (hun eerste album in 1980 heette "Songs The Lord Taught Us") en wiebelde regelmatig rond op stiletto's.



The Cramps hebben tussen 1980 en 2003 maar een stuk of tien albums opgenomen en hun geluid is zeer herkenbaar, maar na verloop van tijd onvermijdelijk een beetje repetitief. Maar gekkere albumtitels zijn moeilijk te vinden: het eerder genoemde "Songs The Lord Taught Us" (1980), "Psychedelic Jungle" (1981), het emblematische live-album "Smell Of Female" (1983), "A Date With Elvis" (1986), om nog maar te zwijgen van compilaties met heerlijke titels als "Bad Music For Bad People" (1984) en "How To Make A Monster" (2004).



The Cramps waren uniek en zullen dat tot in de eeuwigheid blijven! Lux Interior verliet ons op 4 februari 2009 op 62-jarige leeftijd...

(

Fausto with AK - Picture: Etienne Tordoir)

Picture: Lux Interior met The Cramps op het podium van de Ancienne Belgique in Brussel (België) op 14 juni 1981 (© Etienne Tordoir)

Ook dit kan u interesseren