Tagtik

Onbekend werk van Mozart ontdekt

Het is het soort ontdekking waar elke historicus van droomt: een onbekend muziekstuk van Mozart is gevonden in de Oost-Duitse stad Leipzig. De wereldberoemde componist schreef het als een tiener.


Mozart, geboren in 1756, was een wonderkind en begon al op zeer jonge leeftijd te componeren onder leiding van zijn vader. Zijn vader nam hem en zijn getalenteerde zus Maria Anna (Marianne) mee om aan hoven en paleizen in heel Europa te spelen.


Ze doorkruisten met name Oostenrijk en Duitsland, waaronder Leipzig en Dresden. Dit verklaart waarschijnlijk de locatie van deze bijzonder zeldzame vondst.


Het stuk dateert van midden tot eind 1760 en bestaat uit zeven miniatuurdelen voor een strijktrio. In totaal is er ongeveer 12 minuten muziek. Het stuk wordt “Ganz kleine Nachtmusik” genoemd in de nieuwe Koechel-catalogus.


Onderzoekers ontdekten het werk in de gemeentelijke muziekbibliotheek van Leipzig tijdens het samenstellen van de nieuwste editie van de zogenaamde Koechel-catalogus, het definitieve archief van Mozarts muzikale werken.


Helaas is het nieuw ontdekte manuscript niet van Mozarts hand. Men denkt dat het een kopie is die rond 1780 is gemaakt.


Het stuk werd uitgevoerd door een strijktrio tijdens de onthulling van de nieuwe Koechel-catalogus in de Oostenrijkse stad Salzburg op 19 september. De Duitse première vindt plaats op 21 september in de Opera van Leipzig.


De Koechel-catalogus beschrijft het stuk als “bewaard gebleven in een enkele bron, waarin de toeschrijving van de auteur suggereert dat het werk werd geschreven vóór Mozarts eerste reis naar Italië”.


(Fausto with Michael Leahy/Illustration picture: Tobias Tullius on Unsplash)

Fausto

Fausto

Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren