Tagtik

Zo hou je je kinderen deze vakantie van dat scherm weg

De zomervakantie is volop bezig en dan komt bij veel (groot)ouders de vraag naar boven: Hoe hou ik de kids van dat scherm weg? We weten wel dat we niet moeten panikeren wanneer kinderen online bezig zijn, maar twee à drie uur aan een stuk is toch wat veel. Met deze tips kan je kinderen wel telkens een klein uurtje van het scherm weghouden.

Speeltuin
Zolang het droog blijft, is de speeltuin wel aanlokkelijk voor kinderen. In een provinciaal domein heb je dan dikwijls ook nog een dierenpark. En waarom niet die rolschaatsen, (loop)fietsje of step meenemen? Er is ruimte zat om veilig hun ding te laten doen.
Voorlezen of podcast
Voorlezen kan nog, maar kies dan een spannend verhaal en lees liefst voor als het donker is. Weet wel dat kinderen maar een kwartier écht kunnen luisteren. Zeker leuk zijn de podcasts op Spotify omdat hier veel geluidsanimatie is toegevoegd. Afleveringen van 15 à 20 minuten zijn ideaal. Het is dan wel op een schermpje, maar wel passief.
Bibliotheek
Veel gemeentes beschikken over een bib met een leeshoek voor kinderen. Toon hen het aanbod en laat ze wat lezen terwijl jij ook zelf leest in de buurt. Hen ‘verplichten’ om te lezen heeft echter geen zin.
Gezelschapsspelletjes
Kies spelletjes die niet te lang duren. Zo duurt Monopoly te lang en loop je het gevaar dat ze halverwege het spel er de brui aan geven. Kies bijvoorbeeld voor Cluedo, een kaartspel, Wat ben ik?, Levensweg …
Samen pannenkoeken of cupcakes bakken
Hiermee scoor je zeker! Laat hen ook het beslag maken, de ingrediënten nemen en wegen, enz. Wanneer je kort bij een winkel woont, is het ook leuk wanneer ze zelf de boodschappen mogen doen. Laat hen gerust hun ‘lievelingsingrediënt’ toevoegen, zoals bv. wat stukjes appel, honing, hagelslag … De tijd vliegt voorbij met deze activiteit!
Puzzelen
Kies een puzzel met veel stukjes en laat deze op een plaats liggen zodat ze telkens een kwartiertje verder kunnen doen.
Bewegen
Laat kinderen dansen op zelf gekozen muziek. Geen dansliefhebbers? Ga dan bv. bowlen op een game van Nintendo Switch. Je bent in beweging en al snel een halfuur bezig.

De Nederlandse mediaspecialiste Justine Pardoen geeft in Plusmagazine advies voor beeldschermtijd bij kinderen:
-kinderen van 8 tot 10 jaar: maximum 1 tot anderhalf uur per dag
-kinderen van 10 tot 12 jaar: maximum 2 uur

Het is geen ramp wanneer ze eens wat langer op hun tablet of smartphone bezig zijn. Belangrijk is echter: hoe doen de kinderen het offline, in het echte leven? Doen ze het goed op school? Hebben ze vrienden? Hobby’s? Langdurig beeldschermgebruik wordt problematisch als het een vlucht uit de realiteit is.

(FVDV for Tagtik/Source: Plusmagazine/Illustration picture: Pixabay)

FVDV

FVDV

Franco Vandevelde - Journalist NL @Tagtik

Ook dit kan u interesseren